Moda: Mücevher ve Altın
Belirli bir süre bir şeye karşı toplumca gösterilen aşırı, yaygın düşkünlük.
Tüketime konu olan birçok üründe, tüketim tercihlerini gösteren sınırları net bir şekilde çizilmiş ürünleri anlamak, akla getirmek mümkün.
Örneğin; 70‘li yılların müzik modası, 60’lı yılların kıyafet modası, pantolon modası, saçlarda atkuyruğu modası, tatilde Bodrum‘a gitme modası vb. Görüleceği gibi moda kavramının içine sokabileceğimiz konular çok fazla. Burada tamamen belirleyici olan tüketicinin tercihlerinin belli bir alanda yoğunlaşması ve devamlılığı.
Giyim sektöründe neredeyse moda yıldan yıla değişebiliyorken, diğer sektörlerde tercihlerin keskin hatlarla değişimi on yıllar alabiliyor.
Sanırım tercihlerdeki değişimin en yavaş olduğu sektör altın ve mücevher sektörü. Zira kuyumculuk sektöründe üretici firmalar her gün yeni modelleri üretim portföylerine dahil etseler de; değişen sadece modeller oluyor. Modellerin ana hatlarını oluşturan belirleyici çizgilerde çok fazla bir değişim olmuyor.
Bu konuda bazı örnekler vermek gerekir ise;
Evlilik yolunda ilk başlangıç olan alyans seçimi standart bir ritüel olurken, seçilecek alyansın hangisi olacağı konusunda, yeni çıkan binlerce model olmasına rağmen, klasik alyansın tahtını sarsan başka bir ürün olmamıştır. Klasik alyans yüzyıllardır hep moda…
Tektaş pırlanta ile başlayan evlilik yolu, pırlantanın daha fazla ulaşılabilir olması ile çok daha fazla yaygınlaştı. Ancak birçok alternatifi olmasına rağmen klasik tektaş pırlanta tahtını kimseye kaptırmadı.
Evlilik hazırlığında gelinlere bilezik alınması da aynı şekilde birçok gelin tarafından kullanılmayacağı belli olsa da yine vazgeçilmeyen bir ürün olarak satılmaya devam ediyor.
Her gelin kızın rüyası suyolu pırlanta sette yıllardan bu güne çok rakibi çıkmasına rağmen satışlarından pay kaptırmıyor.
Elbette zaman zaman bazı modeller ciddi reklam etkiyle çok ciddi bir talep görüyor. Ancak bunların modası kısa sürüyor. Örneğin 2004 te başlayan ‘‘Zerda Modeli’’ 2004 – 2006 yılları arasında birçok firmaya ciddi satışlar yaptırdı.
2006 da başlayan Tria pırlanta modelleri aynı şekilde iki yıl boyunca reklamın etkisi ile çok talep gördü.
Son yıllarda baget taşlı ürün modelleri tüm firmaların altın, pırlanta ve gümüş alternatifleri ile satışları domine ediyor. Bir doyum noktasından sonra mutlaka yerini başka innovatif tasarımlara bırakacaktır.
Sonuç olarak takı sektöründe moda stabil. Çok değişken değil. Hatta vintage ve Retro takıları kullanmak daha da popüler.
Yeni bir kavram olan ‘’Old Model New Product’’ kavramı ile eskilerin çok beğenilen modelleri yeniden üretilmeye başladı. Elmas taşlı mücevherlerde tamamen bu kapsamda tekrar yoğun bir şekilde satışa sunuldu.
Osmanlı parası olan Reşat altın bile bu akımdan kendine düşen payı aldı ve yeniden üretilmeye başladı.
Son olarak moda: ‘’Tüketim sektörünün dayattığını değil, yakışanı giymek, giydiğini yakıştırmaktır.’’